2020-08-15 13:33:59• hírek • Bede Emőke

ECDC: Romániát tépázza meg leginkább a pandémia az EU-ban

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) néhány nappal ezelőtt publikálta azon jelentését, melyben azt vizsgálták, miként hat a koronavírus-járvány az unió tagállamaira, illetve a Brexit előtt álló Nagy-Britanniára. A dokumentumból kiderült, Romániában legnagyobb a tesztek pozitivitási aránya, illetve az egymillió lakosra jutó elhunytak száma, mi több, 100 ezer lakosra mérve az újonnan igazolt fertőzések száma is négyszerese az uniós átlagnak.

A ECDC jelentése szerint a július 20. és augusztus 2. közötti 14 napban a legtöbb új esetet Spanyolországában (28 267), Romániában (15 420) és Franciaországban (13 245) jegyezték, holott ezekben az országokban az uniós átlag alatt mozog a tesztelések száma. A járványvédelmi központ emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Luxemburgban, Romániában és Szlovániában aggasztó mértékben nő az intenzív osztályon kezelt, Covid-19-cel diagnosztizált páciensek száma.


Az augusztus 2-át követő napokban mindösszesen csak hat tagállamból (Belgium, Csehország, Luxemburg, Málta, Románia és Spanyolország) jelentettek 30 százaléknál magasabb esetszám-növekedést. A 100 ezer lakosra jutó új esetek száma pedig csak három országban, Spanyolországban (60,2), Romániában (79,4) és Luxemburgban (209,5) haladja meg a 60-at. Utóbbival kapcsolatban azonban tudni érdemes, hogy Luxemburg lakossága nagyon alacsony, a tesztelési arány pedig kifejezetten magas, az eredményt tehát ennek fényében kell értelmezni. Az uniós átlag egyébként 21,5.



Sok az elhalálozás

Románia első helyen áll az egymillió lakosra jutó elhalálozások tekintetében: az elemzett két hét alatt ez a mutató 19,1 volt, mely mögött a második helyre érkező Nagy-Britannia a maga 13,8-ával jócskán elmarad. A harmadik legtöbb halálos áldozatot Bulgáriában követelte a betegség, ahol egymillió lakosra mintegy 12,3 elhunyt jutott, holott az uniós átlag mindösszesen csak 4,1. Országunk azonban nem csak e fekete listán végzett az élen, hanem abban az összesítésben is, mely azt vizsgálta, hogy az elvégzett tesztek arányában hol a legmagasabb a pozitív eredmények száma. Románia jócskán kiemelkedik a tagállamok közül a maga 6,2 százalékos pozitivitási arányával, de Horvátország és Spanyolország sem marad le sokkal (5,1, illetve 4,5 százalék). Az uniós átlag e tekintetben 1,4 százalék.


A lazítások okozták az esetszámok újbóli megugrását?

A jelentés szerint a ragály az Európai Unió tagállamainak nagy többségében ismét erőre kapott. Az ECDC véleménye szerint azon tagállamoknak, melyekben ismét – vagy még mindig – emelkedik az új esetek száma, fontolóra kellene venniük a korlátozások újbóli bevezetését.


A 30. és a 31. héten mért új esetek száma 100 ezer lakosra vonatkoztatva

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: